Δράσεις
Βασίλης Ψαρράς: Ο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Ενημέρωση: 30-04-2016 11:07
Έναρξη: 22-07-2016 10:00



Ημερομηνία: 22 Ιουλίου 2016

Μέρος: Δελφοί

Ώρα: 10:00

Είσοδος δωρεάν

 

------------

 

Περιπατητική performance σε κάμερα, ηχοτοπίο, ποίηση

HD color video, sound 2016

 

Το έργο πραγματεύεται την ιδέα της επιστροφής ως μια μοναχική περιπατητική διαδικασία μετάδοσης του μηνύματος, του βιώματος και της σκέψης.

Τα στοιχεία της αστικής περιφέρειας, των δρόμων, των άδειων τοπίων, καθώς και η περιπλανώμενη φιγούρα —η φέρουσα το μήνυμα, το φως— αποκτούν ποιητικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Σκιαγραφούν μια επιστροφή στην προσωπική και συλλογική μνήμη, στην αναθεώρηση της απώλειας του βλέπειν και της μελλοντικής προοπτικής.

Το περπάτημα, η επαναληπτικότητα, η οπτική επαφή με τον απέναντι και η ανθρώπινη φιγούρα κατέχουν σημαντική θέση, αναδύοντας ψυχογεωγραφικά την περιφέρεια ως τόπο με ποιητικό και, δυνητικά, πολιτικό τρόπο.

Το έργο συνδυάζει στοιχεία περιπατητικής performance σε κάμερα, ποίησης και ηχοτοπίου.

 

 

 

Βασίλης Ψαρράς

Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1985.

Είναι καλλιτέχνης, μουσικός και συμβασιούχος λέκτορας [ΠΔ407/80] στο τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ολοκλήρωσε το πτυχίο του στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of the Arts London (Camberwell College of Arts).

Πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Goldsmiths University of London, κάνοντας έρευνα και καλλιτεχνική πράξη πάνω στις συναισθηματικές και αισθητηριακές γεωγραφίες της πόλης του 21ου αιώνα (μη-τόποι/χώροι μετάβασης) μέσα από το περπάτημα ως τέχνη, τις αισθήσεις και τις ενσωματωμένες τεχνολογίες (υπότροφος AHRC).

Δουλεύει με διαφορετικά μέσα, βασιζόμενος, κυρίως, στις οπτικο-ακουστικές εγκαταστάσεις, το περπάτημα, τη βίντεο/ ψηφιακή τέχνη, τα ηχοτοπία και τη μουσική.

Τα έργα του εμπνέονται από τη συναισθηματική και αισθητηριακή εμπειρία του αστικού τοπίου και την ποιητική/πολιτική των ενδιάμεσων ψυχολογικών καταστάσεων, με αναφορές στις έννοιες του flaneur, της ψυχογεωγραφίας και του ρομαντισμού.

Οι δουλειές του έχουν παρουσιαστεί σε μια σειρά από διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, σε ομαδικές εκθέσεις (Εικαστικοί Διάλογοι 2013 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ROOMS 2013 Καππάτος Gallery, WPA Experimental Media USA), όπως επίσης και σε πολιτιστικούς φορείς (Royal Academy Summer Exhibition 2010, Goethe Institute ArtUp project).

Έχει μιλήσει και έχει παρουσίασει σε διεθνή συνέδρια, εργαστήρια και συμπόσια όπως στην ISEA 19th 2013, Emotional Geographies 2013 και άλλα σε διάφορες χώρες (Αυστραλία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία).

Είναι rock μουσικός με 8 albums, όπως επίσης και ο άνθρωπος πίσω από το soundtrack σχήμα Ludmilla My Side.

Το 2014, υπήρξε προσκεκλημένος επίτιμος ομιλητής στο συμπόσιο Performing Place του University of Chichester.

 

_____________

 

Dr. Bill Psarras

Artist, Musician

Adjunct Lecturer - Department of Audiovisual Arts - Ionian University 

Website: http://billpsarras.tumblr.com

Music: http://billpsarras.bandcamp.com/

Hybrid Flaneur: https://hybridflaneur.wordpress.com/

Ph.D in Arts & Computational Technology [AHRC awarded] 

Alumni of Goldsmiths University of London



← Επιστροφή