Εκδηλώσεις
ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ
Ενημέρωση: 10-05-2016 07:53
Έναρξη: 20-07-2016 20:00



Φώτο: Aντώνης Μόργκαν Κωνσταντουδάκης

 

Ημερομηνία: 20 Ιουλίου 2016
Μέρος: Δελφοί
Ώρα: 20:00
Είσοδος δωρεάν

 

 

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ

Ποίημα του Γιάννη Ρίτσου

Σκηνοθεσία: Σίσσυ Παπαθανασίου

Ερμηνεία - Μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι

Σκηνικός χώρος - Κοστούμι: Άση Δημητρολοπούλου

 

Δέκατος χρόνος του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και τα όπλα του Ηρακλή, που αυτός έχει, η Τροία δεν κατακτιέται. Τον Φιλοκτήτη, που έχουν εγκαταλείψει οι σύντροφοί του σε ένα έρημο νησί καθ' οδόν προς την Τροία, επισκέπτεται ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα. Προσπαθεί να του αποσπάσει τα όπλα. Να τον πείσει να επιστρέψει στη μάχη.

 

Στο ποίημα «Φιλοκτήτης» του Γιάννη Ρίτσου ο Φιλοκτήτης δεν μιλά. Μιλά μόνον ο νεαρός Νεοπτόλεμος. Και μιλά για την προδοσία, την εγκατάλειψη, την εκμετάλλευση, την πολιτική ευθύνη. Για την παιδική ηλικία, τη μνήμη και το τραύμα.

 

 

Δημοσιεύματα 

 

http://tospirto.net/theater/news/26697

 

http://tvxs.gr/news/kritiki-theatroy/tvxs-kritiki-filoktitis-toy-gianni-ritsoy-se-skinothesia-sissys-papathanasioy

 

http://doepap.gr/festival-volou-2016/

 

 

 

ΕΝΚΕ ΦΕΖΟΛΛΑΡΙ

Γεννήθηκε το 1981 στην Αλβανία. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) το 2005.

Έχει παίξει στις παραστάσεις: «Drunk enough to say I love you?» της Κάρυλ Τσέρτσιλ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα στο Από Μηχανής Θέατρο, «Το Παράθυρο / Όταν έρχεται ο ξένος» του Γιάννη Ρίτσου (στην αλβανική γλώσσα για πρώτη φορά) σε σκηνοθεσία Ελένης Αγγελοπούλου στο Θέατρο Έναστρον και στο θέατρο ΧΩΡΑ, «Έδυσε η σελήνη» της Μαρία Λαϊνά και «Μερόπη» του Ανδρέα Στάικου, σε σύλληψη και σκηνοθετική επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου, «Το φιλί στην άσφαλτο» του Nelson Rodrigues σε σκηνοθεσία του ελληνοβραζιλιάνου Φίλιππου Mendes, «Πολύ καλά!» της Λίζας Κρον στο Θέατρο Εξαρχείων σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, «Puerto Grande» του Μάνου Λαμπράκη σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, «Ένας στους δέκα» σε κείμενα και σκηνοθεσία του Λαέρτη Βασιλείου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους Επί Κολωνώ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη – Εθνικό Θέατρο, «Το γαλάζιο πουλί» του Μ. Μαίτερλινκ σε σκηνοθεσία Κ. Μεγαπάνου, Εθνικό Θέατρο – Παιδικό Στέκι, «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Σ. Χατζάκη στο Εθνικό Θέατρο, «Frank kai Stein» με θέμα την «Αναμονή» σε σκηνοθετική καθοδήγηση του Β. Ντάβου και Ένκε Φεζολλάρι στο Bar Tessera.

Το 2005 ήταν performer στην παράσταση «Εγχειρίδιο να αλλάξουμε τον κόσμο» σε σύλληψη-σκηνοθεσία Α. Παπαδαμάκη – Badminton και χορευτής στην παράσταση «Λούλου» του Α. Berg σε σκηνοθεσία Aike Grams σε χορογραφίες Π. Γάλλια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρώτη απόπειρα σκηνοθεσίας (2009) στο Φεστιβάλ Μεταναστών Καλλιτεχνών στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα «Τυχαία χώρα, τυχαίος ποιητής» με τη Σωτηρία Λεονάρδου.

Σκηνοθεσία της Παρέλασης (Λούλα Αναγνωστάκη) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου 2011/2012

Σκηνοθεσία στις Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου - Η Λίστα (της Κλαίρης Λιονάκη) 2012

Σκηνοθεσία: Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε μια αυλή στον Κεραμεικό, Κεραμεικού 28, 2012.

Συμμετοχή ως σκηνοθέτης και ηθοποιός στο 24hour play.

Στον κινηματογράφο έχει παίξει στην ταινία μεγάλου μήκους «Το γάλα» σκηνοθεσία Γιώργος Σιούγας (2010), και μικρού μήκους «Partners» σκηνοθεσία Ι. Μαρκαριάν (φεστιβάλ Δράμας – Α' βραβείο μυθοπλασίας) και Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008 Α' Βραβείο Μικρού Μήκους.

Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στις σειρές «Σπάσε τη σιωπή», σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα, (ΕΡΤ ψηφιακή, 2008), «Χρυσά κορίτσια», σκηνοθεσία Φ. Κοτρώτση (ΕΡΤ1, 2008).

 

 

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η Σίσσυ Παπαθανασίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο.
Σπούδασε νομικά, θέατρο και κινηματογράφο στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές της στην κοινωνική ανθρωπολογία, την ιστορία πολιτισμών και το θέατρο στο Παρίσι στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και στο Institut d' Etudes Theatrales της Σορβόννης, με επιβλέποντες καθηγητές τους Pierre Vidal–Naquet, Monique Borie-Banu και, στο διδακτορικό, τον Robert Abirached.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του θεσμού: Αναλόγιο Φεστιβάλ Θεάτρου από το 2005 έως και σήμερα –πρώτη παρουσίαση θεατρικών έργων ελλήνων και ξένων θεατρικών συγγραφέων στην Ελλάδα και μετάφραση και παρουσίαση ελληνικών θεατρικών έργων στο εξωτερικό.
Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του ετήσιου προγράμματος Αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου από το 2007 έως και σήμερα.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια του πολυθεματικού Φεστιβάλ Ταξίδι Τεχνών-Πολιτιστικές Διαδρομές στο Αιγαίο, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καλοκαίρι 2010.
Επιμελήτρια της διεθνούς διοργάνωσης Greek Theatre on Tour: Displaying new visions, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού 2012.
Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δημοσιεύει άρθρα και μελέτες, σκηνοθετεί και μεταφράζει θεατρικά έργα, εισηγείται, παρουσιάζει και επιμελείται την έκδοση λογοτεχνικών κειμένων και εκδόσεων τέχνης. 

 

 

ΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα στο Ε.Μ.Π. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι στη σκηνογραφία, στις πλαστικές τέχνες και στην αρχιτεκτονική θεωρία και αισθητική με υποτροφίες του Ιδρύματος Γουλανδρή και του Μεγάρου Μουσικής. Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης - Université PARIS III, Sorbonne Nouvelle (D.E.A. Arts du spectacle), Université PARIS I, Panthéon Sorbonne (D.E.A. Arts Plastiques et sciences de l’art) επίσης και στην αρχιτεκτονική σχολή Ecole d’architecture Paris Villemin (C.E.A.A.Théories et esthétique de l’architecture). Εργάζεται ως σκηνογράφος και αρχιτέκτονας. Έχει σκηνογραφήσει πάνω από 80 παραγωγές, θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Αμόρε και σε άλλα θέατρα στην Αθήνα, σε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και σε κινηματογραφικές ταινίες. Επίσης, έχει εργαστεί στην όπερα του Παρισιού και των Βρυξελλών και σε άλλα μεγάλα θέατρα στο Παρίσι ( Chaillot και Théâtre de la Colline) και στην Ορλεάνη. Ειδικότερα, ως σκηνογράφος- ενδυματολόγος στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Ρ. Πατεράκη, Π. Μιχαηλίδη, Θ. Εσπίριτου, Μ. Λ. Παπαδοπούλου, Μ. Μαρμαρινό, Β. Μυριανθόπουλο, Σ. Παπαθανασίου, Α. Αβρανά, Κ. Αρβανιτάκη,Ε. Σωφρονιάδου, Χ. Καψούλη Ε. Φεζολάρι, Λ. Ζαρκαδούλα, , Λ. Γιώτη, M. Γεμετζάκη, Κ. Φλωκατούλα, Τ. Τζαμαργιά, Ν. Νικολάου, Στ. Παυλίδη, Στ. Τσακίρη, L. Bruer, Η. Φραγκάκη, Ε. Δεμερτζή, Δ. Παπασταμάτη, Π. Παπαιωάννου, κ.ά. Τέλος έχει συνεργαστεί με τους Δ. Αθανίτη, Α. Αβρανά, Σ. Αθανασίου, Μ. Γαρέφο ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος σε 8 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και ως συνεργάτης σε σκηνικά και κοστούμια με τους J. Savary, J. MacFarlane, G. Aillaud, S. Hasenclever στο Παρίσι.
Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη σχολή Καλών Τεχνών, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών, στη σχολή ΑΚΤΟ και στη δραματική σχολή Πράξη 7.



← Επιστροφή