Δράσεις
The MILENA principle: FLYWAYS, ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ενημέρωση: 05-05-2016 11:09
Έναρξη: 17-07-2016 10:00



Ημερομηνία: 17:00
Μέρος: Δελφοί
Ώρα: 10:00
Είσοδος δωρεάν

 

 

FLYWAYS, ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ένας επιτόπιος ηχο-περίπατος

 

Το Flyways αποτελείται από ηχητικές σκηνές φτιαγμένες με την πλατφόρμα SonicPlanet, που ενσωματώνουν εικονικές 3D πηγές ήχου, συνδυάζοντας εξωτερικούς χώρους, κίνηση και ήχο, σε έναν ήχο-περίπατο δημιουργημένο από τον Geert Vermeire και τον Stefaan van Biesen.

Εστιάζει στον ηχητικό συμβολισμό των ιχνών της λιβελούλας. Επίσης, επικαλύπτει τη φιλοσοφική σκέψη με μια βιογεωμετρική διάσταση μέσα από την οποία η ίδια η φύση δημιουργεί μορφοκλασματικά σχέδια.

Στη βιογεωμετρία, ο σχεδιασμός της κίνησης και του ήχου είναι μια αυθόρμητη προσαρμογή των δονήσεων του βιότοπου ή με άλλα λόγια μια ακριβής προσαρμογή της περιρρέουσας ενέργειας.

Καθ' όλη τη διάρκεια του «μάντρα» της φύσης που αντανακλάται στη δόνηση της αεροδυναμικής της λιβελούλας –διάσημης στον κόσμο των εντόμων για την ικανότητά της να κινείται προς έξι κατευθύνσεις–, η ζωή ακολουθεί την πνοή του ανέμου και γίνεται ένα αέρινο σχέδιο μεταμόρφωσης.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως στο προαναφερθέν πρόγραμμα, είναι αποτέλεσμα της βίο-ερμηνείας σε ψηφιακή μορφή και των μηχανικών πεδίων της συμμετρίας αυτών των ζωντανών σχημάτων.

Το Flyways εστιάζει σε ένα πολύ ποιητικό και φιλοσοφικό μέρος αυτού του περίπλοκου τοπίου της βιοσυμμετρίας: στη λιβελούλα.

Συσχετίζοντας τα αιθέρια μονοπάτια του εντόμου με τα ανθρώπινα μονοπάτια, αποτυπώνοντας το τοπίο με ποιητικά βήματα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, είναι η καλλιτεχνική και οικολογική μας πρόταση.

Καταγραφές και συνθέσεις, ως αντανάκλαση των τοπίων, σε μια ανάγνωση και καταγραφή του σώματος και των κινήσεών του, τοποθετούνται στον περπατημένο χώρο με το SonicPlanet editor και το player app.

Στη συνέχεια ανεβαίνει το περιεχόμενο πάνω σε ένα χάρτη της περιοχής και, τέλος, με την εφαρμογή player app, ακούγεται η κίνηση των τρισδιάστατων ήχων, κατά τη διάρκεια του περιπάτου στο χώρο.

 

 

 

 

- Geert Vermeire (Βέλγιο)

Επιμελητής, καλλιτέχνης και συγγραφέας, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Ο κύριος τομέας της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας είναι η επιτελεστικότητα, η μίξη της πραγματικότητας με τις κοινωνικές πρακτικές, το σώμα σε δημόσιους χώρους, η εμπλοκή της κοινότητας και η ηθική εμπλοκή της πολιτιστικής πράξης σαν κυρίαρχα στοιχεία.

Οι συγγραφικές του δραστηριότητες διερευνούν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μορφών τέχνης και επεκτείνονται μέχρι τη διεπιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα που περιλαμβάνει τον περίπατο,  και που προωθεί τις δημιουργικές συνεργασίες μεταξύ χορογράφων, των καλλιτεχνών των ήχων, των καλλιτεχνών που δουλεύουν με τις νέες τεχνολογίες, των αρχιτεκτόνων και συγγραφέων.

 

 

- Stefaan van Biesen (Βέλγιο)

Εικαστικός, καλλιτέχνης πολυμέσων, καλλιτέχνης ήχων και συγγραφέας.

Το έργο του εστιάζεται στην έρευνα του περπατήματος ως μέσου γνώσης και ως καλλιτεχνική δημιουργία.

Η εικοσάχρονη καλλιτεχνική του πορεία περιλαμβάνει περιπάτους, σχέδια, προγράμματα, εγκαταστάσεις, βίντεο, παραστάσεις, κείμενα και ηχητικά τοπία, που δημιουργήθηκαν ως διαδραστική διαδικασία, μια ροή από ιδέες, εικόνες, ήχους και οράματα, στην οποία οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες, ειδικούς από διάφορους τομείς και καλλιτεχνικές διαδικασίες βασισμένες στην κοινότητα αποτελούν σημαντικές συνιστώσες.

 

 

- Dr. Simona Vermeire (Πορτογαλία)

Έχει διδακτορικό στη Συγκριτική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Minho της Πορτογαλίας.

Έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Σπουδές της Εικόνας από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.

Είναι ερευνήτρια με αντικείμενο τη σχέση μεταξύ φιλολογίας, τεχνών και επιστημών, σε σχέση με την επιστήμη του περιπάτου και την έννοια του consilience (Edward O. Wilson, η συνένωση της επιστήμης και των ανθρωπιστικών σπουδών).

www.themilena.com

 

 

Εργαστήρια σε συνεργασία με τον:

 

- Δόκτορα Sinan Bokesoy (Τουρκία)

Είναι συνθέτης, επιχειρηματίας και δημιουργός επαγγελματικών ηχητικών εφαρμογών.

Έχει διδακτορικό στην έρευνα της μουσικής από υπολογιστή από το Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού και Bs.C. στην ηλεκτρονική μηχανική από το ITU / της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ιδρυτής του SonicPlanet™ ηχητικές λύσεις αυξημένης πραγματικότητας σε κινητές πλατφόρμες και επίσης ο ιδρυτής του sonicLAB™ plugin προγράμματος ηχητικής σύνθεσης για προηγμένο σχεδιασμό ήχου.

www.sonicplanet.com

www.sonic-lab.com



← Επιστροφή