Δράσεις
Karen McCoy: SOUND / SIGHT WALK
Ενημέρωση: 06-06-2016 21:44
Έναρξη: 21-07-2016



Photo: Robert Carl 

 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΗΧΟΥ / ΕΙΚΟΝΑΣ

Δύο περίπατοι και ένα εργαστήριο με την Karen McCoy

 

 

Μια εκδήλωση που οργανώνεται από το Milena principle / Made of Walking

 

Με κωνικές συσκευές ήχου/εικόνας στο χέρι, οι περίπατοι ήχου/εικόνας δίνουν έμφαση στον αναλογισμό του τόπου και στον εγγενή ήχο. Η χρήση ιδιαίτερων οργάνων μπορεί να αλλάξει και να κάνει βαθύτερη την ακουστική μας εμπειρία. Κάθε «τρομπέτα ακρόασης» μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μικρό γλυπτό που δημιουργήθηκε για να προσφέρει ένα νέο τρόπο να βιώσουμε ακουστικά και οπτικά φαινόμενα.

Το να φανταστεί κανείς μια εμπειρία, να την κάνει γλυπτό ή να την συνθέσει με τέτοιο τρόπο που οι θεατές να πρέπει να περπατήσουν για να την ανακαλύψουν, είναι από μόνη της μια πράξη που εμπεριέχει πολλές προθέσεις. Κάθε τρομπέτα έχει τη δικιά της ειδική γκάμα και μοναδικά χαρακτηριστικά αντήχησης του ήχου καθώς και μοναδικά οπτικά/απτικά χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια των περιπάτων Εικόνας/Ήχου ανταλλάσουμε συχνά όργανα για να βιώσουμε αυτές τις διαφορές. Δίνεται έμφαση στην αύξηση της αισθητικής αντίληψης μέσω της συγκέντρωσης, εστίασης και απομόνωσης μεμονωμένων ήχων και εικόνων.

 

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 (απόγευμα)

Περίπατος Μnemotopias (Η μνήμη του χώρου) όπου θα μαζευτούν χρωστικές ουσίες (χώμα, πηλός, άμμος, πέτρες που αφήνουν ίχνη) καθώς και προσωπικές τοπογραφικές εμπειρίες που μπορεί να αφήσουν κατάλοιπα στη μνήμη των συμμετεχόντων και πάνω σε χαρτί.

 

 

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 (πρωί) 

Εργαστήριο: Με τη χρήση των ευρεθέντων χρωστικών ουσιών (που έχουν τριφτεί ή απλωθεί πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού) οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τους προσωπικούς τους χάρτες μνήμης του Περιπάτου Mnemotopias. Τα χαρτιά αυτά θα μετασχηματισθούν σε κωνικές συσκευές ακρόασης. 

 

 

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 201 6 (απόγευμα)

Περίπατος Εικόνας / Ήχου. Λειτουργώντας σύμφωνα με παρόμοιες αρχές με αυτές της σάλπιγγας αυτιού του Beethoven, paper and wooden οι χάρτινες και ξύλινες σάλπιγγες αποτελούν μέρος μιας σειράς συσκευών που χρησιμοποιούνται στους Περιπάτους Εικόνας/Ήχου. Θα είναι διαθέσιμες διάφορες λαξευμένες ξύλινες σάλπιγγες ακρόασης εκτός από τους κώνους από διπλωμένο χαρτί που θα κατασκευαστούν στο εργαστήριο. Τοποθετώντας τη μικρή άκρη της κωνικής σάλπιγγας μέσα στο αυτί, η συγκεντρωτική ικανότητα του αυτιού επεκτείνεται και ο ήχος φτάνει ευκολότερα μέσα στο σώμα. Χρησιμοποιώντας μεγάλα ή μικρά ανοίγματα και στις δυο άκρες για τη θέαση και την πλαισίωση μιας εικόνας, οι σάλπιγγες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απομονωθεί ένα οπτικό ακουστικό φαινόμενο. Έτσι, το παιχνίδι μετακίνησης φωτός και σκιάς μπορεί να γίνει ένα μικροσκοπικό εφήμερο «φιλμ». Ή η λάμψη των πράσινων βρύων ή τα σχέδια των διασκορπισμένων λειχήνων πάνω σε ένα βράχο, να γίνουν μικροσκοπικές εικόνες μνήμης που ενώνονται με την ακουστική εμπειρία και δημιουργούν μια άυλη εκδοχή του τοπίου που μπορεί να επιστρωθεί πάνω στην εμπειρία σε πραγματικό χρόνο, του χώματος, της πέτρας, των ατμοσφαιρικών συνθηκών κλπ.

 

 

Βιογραφικό:

Η Karen McCoy είναι Αμερικανίδα εικαστικός καλλιτέχνης. Η δουλειά της περιλαμβάνει κυρίως γλυπτική, περιβαλλοντολογική τέχνη, τέχνη του περιπάτου, και τέχνη του εδάφους. Μένει στο Kansas City της Πολιτείας του Missouri, όπου είναι καθηγήτρια γλυπτικής στη σχολή του Ινστιτούτου Τεχνών του Kansas City. 

http://www.karen-mccoy.com/walking.html

 



← Επιστροφή