Δράσεις
Lighthouse Studio: ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
Ενημέρωση: 09-06-2016 09:15
Έναρξη: 20-07-2016 23:00



Ημερομηνία: 20 Ιουλίου 2016
Μέρος: Δελφοί
Ώρα: 23:00
Είσοδος δωρεάν

 

  

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ

ΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

(Περίπατος Παρατήρησης με Οπτική Μεσολάβηση)

με το Nighthouse Studio

 

Επιμέλεια: Milena principle - "Made of Walking"

 

Το θέμα της ανθρώπινης όρασης με τη μεσολάβηση οπτικών μέσων αποτελεί θέμα συνεχούς διαλόγου στη σύγχρονη κουλτούρα. Διάφορα οπτικά τεχνητά μέσα επεμβαίνουν στον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα και τον κόσμο. Για τον Νυχτερινό Περίπατο στους Δελφούς το Nighthouse Studio προτείνει να εμπλέξουμε τους συμμετέχοντες σε μια νυχτερινή έρευνα με την διαμεσολάβηση οπτικών μέσων. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δυάδες και θα παίξουν εναλλάξ το ρόλο του οδηγού και του παρατηρητή καθώς θα βυθιστούν σε τροποποιημένες οπτικές παρατηρήσεις της Δελφικής νύχτας ενισχυμένες από πηγές φωτός με μπαταρίες, προωθώντας μια εκτεταμένη αίσθηση δυναμικού παρατήρησης στις καθημερινές μας αντιληπτικές εμπειρίες.

Μεγάλο μέρος της σημερινής μου δουλειάς παίρνει υπόσταση από μεσολαβημένες οπτικές εμπειρίες για τον θεατή. Περιμένω με ανυπομονησία να μοιραστώ μια παρουσίαση ή να οδηγήσω συζητήσεις σχετικά με διάφορα αναγνώσματα διαθέσιμα πάνω σε σχετικά θέματα όπως το βιβλίο του Jonathan Crary με τίτλο Techniques of The Observer and Vision and Visuality, μια σειρά από δοκίμια που έχει επιμεληθεί ο Hal Foster συμπεριλαμβανομένου και του Modernizing Vision, που έχει γραφτεί από τον Crary και του The Gaze In The Expanded Field, που έχει γραφτεί από τον Norman Bryson. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συζητήσεις σχετικά με την ιστορία της νύχτας και επίσης την ιστορία της αντίληψης όπως αυτή άλλαξε με τα χρόνια.

 

  

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΜΑ

Από τον Floor van de Velde και την Elaine Buckholtz (ΗΠΑ)

 

Η αποκορύφωση του νυχτερινού περιπάτου θα είναι μια ηχητική παρουσίαση ενός ζωντανού μουσικού θέματος στον κήπο του Μουσείου Δελφικών Εορτών- Το Σπίτι του Σικελιανού, που σχετίζεται με την παράδοση της Βυζαντινής μουσικής ως μέρους της φιλοσοφίας του Σικελιανού και τις ιδέες που περιβάλλουν την «Δελφική Ιδέα». Το ζωντανό μουσικό θέμα συλλαμβάνει τις ηχητικές «εικόνες» που αποκαλύπτουν ωτικά χαρακτηριστικά των μελωδικών τύπων, μελωδιών και διαστημάτων που συναντάμε τόσο στην κοσμική όσο και στην εκκλησιαστική Βυζαντινή μουσική. Χρησιμοποιώντας μια συλλογή φυσικών ήχων, ηχογραφημένων ήχων και προμηθευμένων δειγμάτων, αυτή η βιβλιοθήκη θα αναδιαμορφωθεί σε ένα ηχητικό περιβάλλον, ταξιδεύοντας μεταξύ ηχητικών δομών και αντικειμένων, για να παρουσιάσει αντικρουόμενους και αναπάντεχους ήχους: υφή που μπορεί να αποτελέσει το μέσον για να ξεπεραστούν τα εμπόδια προς μια μη-γραμμική μορφή ακρόασης.

Ο Νυχτερινός Περίπατος στους Δελφούς είναι μια πρόσκληση προς το κοινό να ακούσει βαθειά και ενεργητικά, γυρίζοντας πίσω σε μια εποχή που η μουσική δεν ήταν διασκέδαση ή απόδραση αλλά μάλλον προνόμιο που απαιτούσε βαθειά περισυλλογή που κατέληγε σε μια μορφή ονειροπόλησης αλλά που απαιτούσε επίσης και όλη την προσοχή του ακροατή.

 

 

 

ELAINE BUCKHOLTZ

Η Elaine Buckholtz είναι καλλιτέχνης εγκαταστάσεων με σπουδές στο σχεδιασμό ήχων και στη μουσική.Η δουλειά της ερευνά το φως τόσο σαν εφήμερο φαινόμενο όσο και σαν παρέμβαση για να ξεσκεπάσει κρυμμένες απόψεις των αρχιτεκτονικών μορφών που βρίσκονται τόσο σε αστικά περιβάλλοντα όσο και στην εξοχή. Τελευταία έδειξε έργα της στο Art Basel, Works on Paper, στο The Lumiere Festival, στο Λονδίνο και στο Derry της Ιρλανδίας Souzy Tros, στην Αθήνα, Back Yard Stories, στο Batumi, Georgia, Electric Works Gallery, στη The Luggage Store Gallery στο Σαν Φρανσίσκο και στη Sasha Wolf Gallery στη Νέα Υόρκη. Η Elaine έχει επίσης εργαστεί με τον Meredith Monk τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, φωτίζοντας τη δουλειά του Monk σε όλο τον κόσμο. Διδάσκει στο Massachusetts College of Art and Design στο Στούντιο για τα Συσχετισμένα Μέσα.

http://elainebuckholtz.4ormat.com/

 

 

FLOOR VAN DE VELDE

Η Floor van de Velde είναι Νοτιοαφρικανή που γεννήθηκε στο Βέλγιο. Είναι οπτικός καλλιτέχνης, συνθέτης και ψηφιακή παραγωγός. Η δουλειά της περιστρέφεται γύρω από τη γλυπτική, τη σύνθεση, τη διαδραστικότητα στις τέχνες, τις χειρονομίες στη χαρτογράφηση του ήχου/εικόνας, τις τεχνικές σύνθεσης, τον αυτοσχεδιασμό και το μουσικό θέατρο. Το μεγάλο της ενδιαφέρον για τη μουσική τεχνολογία, τη γλυπτική και την ψηφιακή τέχνη την οδήγησε σε πειράματα πάνω στην ηλεκτρονική, κλασσική, μη δυτική μουσική το κολάζ ήχων και σε μια γενική διερεύνηση πάνω στο πώς η ψηφιακή ακρίβεια και η ακουστική ζεστασιά μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί και ερμηνευτεί στο San Francisco, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Αθήνα, στο Batumi Georgia, στο Cape Town και στο Johannesburg στη Νότια Αφρική. Αυτό τον καιρό τελειώνει το μεταπτυχιακό της στο MIT στο Πρόγραμμα Κουλτούρας και Τεχνολογίας της Τέχνης. Συνεργάζεται επίσης με το Nighthouse Studio.

http://www.floorvandevelde.com/

 

 

NIGHT HOUSE STUDIO

(Artist statement)

Το Nighthouse Studio είναι προιόν της συνεργασίας της Elaine Buckholtz και της Floor van de Velde με βάση τη Βοστώνη της Μασσαχουσέτης. Κατασκευάζουν έργα που ενσωματώνουν γλυπτικές, αρχιτεκτονικές και μορφές τοπίου που τοποθετούνται τόσο σε αστικές όσο και σε εξοχικές τοποθεσίες. Το Nighthouse Studio ενδιαφέρεται για τη δυναμική, ποιητική απόδοση που διερευνά και ενεργοποιεί τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των μέσων. Η δημιουργία ήσυχων θεαμάτων που διεγείρουν την αίσθηση του θαυμασμού, βρίσκεται στο κέντρο αυτών που δίνουν κίνητρα στην τρέχουσα δουλειά του Nighthouse Studio.



← Επιστροφή