Εργαστήρια


ΔΙΟΡΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ


 

Photo: Simona Vermeire and Jose Saramago

 

Ημερομηνία: Θα ανακοινωθεί
Μέρος: Δελφοί
Ώρα: 
Είσοδος δωρεάν

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΔΙΟΡΑΤΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ

Με τη Simona Vermier

 

Μέσα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μέσα στην διεπιστημονική πλατφόρμα SinfoSaramago http://www.themilena.com/sinfosaramago.ht που προσφεύγει στη συγκριτική φιλολογία και ιδιαίτερα στις πολιτιστικές σπουδές, για να συμπεριλάβει την πρόσφατη αντίληψη σχετικά με την παγκόσμια εξέλιξη. Τονίζοντας τον «ενορατικό» χαρακτήρα των κειμένων φαντασίας, εξερευνούμε τη βαθειά κατανόηση του σύγχρονου τρόπου ζωής μας, προβάλλοντας τα φανταστικά μέσα ως προσαρμογή του μυαλού στις καινούριες εξελικτικές προκλήσεις.

Διαβάζοντας τα φυτά/ μια ουμανιστική προσέγγιση των φυτών στον τομέα της συγκριτικής φιλολογίας και ιδιαιτέρως των Πολιτιστικών Σπουδών, αρχίζοντας από τις θεωρητικές αρχές της Συμφιλίωσης (Wilson, 1998) που προτείνει μια επιστημολογική συνένωση των επιστημών και των ανθρωπιστικών σπουδών. Τοποθετημένο εντός των Οικολογικών Ανθρωπιστικών Σπουδών και συσχετισμένο με τα φυτά στο έργο του Τhoreau, το εργαστήριο είναι εμπνευσμένο από τις αναδυόμενες Κριτικές Σπουδές Φυτών, που επικεντρώνονται κυρίως στον Αμερικανό συγγραφέα, από τους σκαπανείς στη φιλολογία και στη φιλοσοφία γνωστό για τις οικολογικές του απόψεις και εμπειρίες, δίνοντας έμφαση στον «διορατικό» χαρακτήρα του φιλολογικού του έργου στην ερμηνεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συγγραφέας ανέπτυξε φανταστικά και επιστημονικά στοιχεία για μια βαθύτερη κατανόηση της συναίσθησης στον κόσμο των φυτών.

 

 

Dr. Simona Vermeire (Πορτογαλία)

PhD στη Συγκριτική Φιλολογία, από το Πανεπιστήμιο του Minho στην Πορτογαλία. MA στις σπουδές Εικόνας, από το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Ερευνήτρια με πεδία ενδιαφέροντος τη σχέση μεταξύ της φιλολογίας, των τεχνών και της επιστήμης, ως προς την επιστήμη του περιπάτου και την έννοια της συνένωσης (Edward O. Wilson, Η συνένωση της επιστημών και των ανθρωπιστικών σπουδών).


← Επιστροφή