Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Εκδηλώσεις

RE-THINKING, RE-IMAGINING AND RE-NARRATIVISING SITE
ΔΡΑΣΕΙΣ
Έναρξη: 18-07-2017



18 & 19 Ιουλίου 2017

 

Re-Thinking, Re-Imagining and Re-Narrativising Εργασία Ιστοσελίδας. 

Με μία μόνο ιστοσελίδα και με την ιδέα ενός πλάνου κι ενός αποσπάσματος, αντί να επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε ένα συνεκτικό σύνολο, επιδιώκουμε να αναγνωρίσουμε και να βρούμε σημεία τομής ανάμεσα στο άτομο και το μέρος: λεπτομέρεια της γης, της φύσης και της σύγχρονης κατοικίας. Συνεργαζόμαστε με μία ιστοσελίδα χωρίς ερεθίσματα, που δεν επιβαρύνεται από προφανείς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Γι’ αυτό το έργο χρησιμοποιούμε την περιήγηση και την επίσκεψη, την αφήγηση και την συνομιλία, την παρατήρηση και την αίσθηση ότι βλέπουμε ως αρχικά μέσα για να εξερευνήσουμε, να καταγράψουμε και να βρούμε εφευρετικούς τρόπους για να ανταποκριθούμε σε μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα μέσω της δικής μας δημιουργικής και ποιητικής πρακτικής. Η εφευρετικότητα σε αυτή την περίπτωση δεν αναφέρεται σε κάτι προδιαγεγραμμένο αλλά σε έναν αντανακλαστικό τρόπο εργασίας που αναφέρεται σε προσωπικές συνδέσεις με την ιστοσελίδα που μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές. Είναι κάτι που εμφανίζεται εγκαίρως και με την πάροδο του χρόνου, με την προσοχή στην ιδιαιτερότητα της ιστοσελίδας, έτσι ώστε κάθε αφηγηματικό αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αφετηρία, με τον κάθε αφηγητή να προσφέρει την ιστορία του/της (από το να είναι προσεκτικός στην ιστοσελίδα) καθώς διερευνά πτυχές της σύνδεσής τους με την ιστοσελίδα. Έτσι, κάθε αφήγηση εξέρχεται από συναντήσεις των τρόπων και των μέσων που διαμορφώνουν με τρόπο συναρπαστικό τη σχέση του κάθε αφηγητή με την ιστοσελίδα. Ο όρος εφευρετικότητα είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση του ορισμού μιας πρακτικής που είναι σχεσιακή με την έννοια ενός ολοκληρωμένου εαυτού που συνδέεται και επηρεάζεται από ανθρώπινα και μη ανθρώπινα πράγματα και αντικείμενα. Το έργο είναι επίσης συλλογικό, διότι αναπτύσσεται με βάση έναν αυθόρμητο τρόπο εργασίας που αναφέρεται στις προσωπικές συνδέσεις με την ιστοσελίδα, αλλά στην οποία τα αποτελέσματα παρέχουν μία κοινή πολύπλοκη πλέξη απαντήσεων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Το έργο θα αποτελείται από αρχικά εργαστήρια παρατήρησης και διαλογιστικούς τρόπους αντίληψης με ολόκληρο το σώμα που θα οδηγήσει σε ένα τελικό συλλογικό αποτέλεσμα που είναι κειμενικό, προφορικό και έχει το στοιχείο της απόδοσης. Η πρόθεσή μας είναι να επιδείξουμε έναν τρόπο σύνδεσης με το άμεσο περιβάλλον, αντιστεκόμενοι στις τυχόν προσπάθειες αναφοράς από τις αποστασιοποιημένες απόψεις της εξειδικευμένης μάθησης και μιας θέσης γνώσης, ή βεβαιότητας για το πού ανήκουν, αλλά περισσότερο από ένα χώρο όπου η γνώση μεγαλώνει μέσω συναισθηματικών σημείων κρούσης που υποκινούν την περιέργεια του κάθε συνεργάτη.

 

Πρόγραμμα Εργαστηρίου:

  • Εισαγωγή και αναζήτηση της ιστοσελίδας (περίπου 2 ώρες)
  • Εργαστήριο παρατήρησης και στοχαστικά εργαστήρια (περίπου 3 ώρες που μπορεί να μην γίνουν την ίδια μέρα)
  • Περιήγηση στην ιστοσελίδα / συζήτηση (3-4 ώρες)
  • Κάθε συμμετέχων εργάζεται για μερικές μέρες μόνος του και στον δικό του χώρο μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων
  • Συγκέντρωση υλικού / επεξεργασία και συζήτηση σχετικά με την παρουσίαση (πιθανώς μια ολόκληρη μέρα)
  • Παρουσίαση / απόδοση

 

 

Τα κύρια στοιχεία του έργου είναι: 

Η περιήγηση ως στοχαστική συσκευή για αναζήτηση κι εντοπισμό / χρήση γραφής, ζωγραφικής, συλλογής, φωτογράφισης, ως τρόποι που οδηγούν στην αφήγηση / θα γίνουν εργαστήρια.

 

Το αποτέλεσμα θα έχει τη μορφή ομιλούμενης λέξης, απόδοσης, ενδεχομένως, αλλά όχι απαραίτητα συνοδευόμενο από φωτογραφική προβολή ή προβολή βίντεο. Για την συμπλήρωση του εργαστηρίου, θα κάνω μία σύντομη, μη ακαδημαϊκή ομιλία, η οποία θα απεικονίζεται με οπτικά παραδείγματα από εργασία φοιτητών. Θα ήθελα επίσης να προσκαλέσω κι άλλους εκπαιδευτικούς σε μια συζήτηση ανοιχτής τραπέζης, που ενδιαφέρονται για την περιήγηση ως μορφή παιδαγωγικής.



← Επιστροφή