Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Εκδηλώσεις

ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΗΧΟΣΥΛΛΗΨΕΙΣ / Ηχογραφήσεις πεδίου 2017
ΔΡΑΣΕΙΣ
Έναρξη: 14-07-2017 - Λήξη: 16-07-2017 15:29

14-16 Ιουλίου 2017

 

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η πολυπαραμετρική ηχογράφηση θεατρικών παραστάσεων αρχαίων ελληνικών έργων που λαμβάνουν χώρα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στο πλαίσιο της Animart 2017, με στόχο τη μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των αναπαραστάσεων, των γλωσσικών και παραγλωσσικών στοιχείων τους και του ηχητικού περιβάλλοντος, ή του γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο γίνονται σήμερα συλληπτά καλλιτεχνικά γεγονότα που σχετίζονται με την αρχαία ελληνική δραματουργία και ποίηση.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της σχέσης είναι να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους συνυπάρχουν διαφορετικοί ήχοι - ανθρώπινοι, ζωικοί, φυσικοί, τεχνολογικοί - στο δελφικό περιβάλλον πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις καλλιτεχνικές παραστάσεις και το πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με τις άλλες αισθήσεις των θεατών.

Ταυτόχρονα, στόχος είναι να διερευνηθούν οι διαφορετικοί τύποι ήχων που σηματοδοτούν, ορίζουν ή/και δημιουργούν τον εννοιολογικό χώρο αντίληψης μιας καλλιτεχνικής παράστασης και το κατά πόσο αυτοί δύνανται να συνδιαμορφώσουν την εμπειρία του κοινού βάσει και του άμεσου ηχητικού τοπίου. Στα ηχοτοπία που θα καταγραφούν θα αποτυπωθεί η αδιάλειπτη και συνεχής ηχητική κίνηση από το παρελθόν στο παρόν καθώς και η σύνδεση του ήχου με τον κοινωνικό χώρο και με πολιτικές, θρησκευτικές ή τελετουργικές δομές, όπως τα Δελφικά μυστήρια.

Η παρούσα δράση στοχεύει, επίσης, στον εμπλουτισμό της βάσης ηχητικών δεδομένων του ΕΠΕΟΤ (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης – ΠΘ) για τη δημιουργία νέων συνθέσεων και πολυεπίπεδων ηχοτοπίων.

 

Συντελεστές: Σπύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Βαμβακάς, Έλενα Μάντζαρη

 

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος είναι αρχιτέκτονας, σκηνοθέτης, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ). Ασχολείται ενεργά με τα οπτικοακουστικά μέσα στα πεδία των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής, διερευνώντας τη διεπαφή και την αλληεπίδραση του σύγχρονου αρχιτεκτονικού & αστικού σχεδιασμού και των νέων τεχνολογιών. Έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις αρχιτεκτονικής, φεστιβάλ, επιστημονικά συνέδρια και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Ο Νίκος Βαμβακάς είναι ηχολήπτης, υπεύθυνος του studio ήχου του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει επίσης, συνεργαστεί ως sound designer σε έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί στο Μουσείο Μπενάκη, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης κ.ά.

 

Η 'Ελενα Μάντζαρη είναι γλωσσολόγος, εντεταλμένη διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εξωτερική συνεργάτρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του ΠΘ σε θέματα που αφορούν τη γλώσσα, τις βάσεις δεδομένων και την επεξεργασία ψηφιακών κειμένων. Η ερευνητική και συγγραφική της δραστηριότητα εστιάζεται σε θέματα υπολογιστικής γλωσσολογίας και ορολογίας, σχεδιασμού και κατάρτισης ηλεκτρονικών λεξικών και σωμάτων κειμένων, αξιοποίησης των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 



← Επιστροφή