Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Εκδηλώσεις

Η ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ Η ΑΡΑΧΝΗ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Έναρξη: 20-07-2017 22:00



 

Παγκόσμια πρεμιέρα

 

Η Ros Bandt και οι φίλοι της. Μια ηχητική εγκατάσταση και διάδραση στο Αμφιθέατρο Σικελιανού. Η Ros Bandt με την αρχαία ελληνική λύρα της καθοδηγεί τα βήματα των μετεχόντων σε αυτή τη διάδραση, υπό την επίβλεψη του Βέλγου επιμελητή Geert Vermeire και της Simona Vermeire, όπου ο χώρος και οι άνθρωποι μετατρέπονται σταδιακά σε έναν νοητό ιστό αράχνης. Διερχόμενοι μέσα από τους ηλεκτρονικούς ήχους που δημιουργεί ταυτοχρόνως ο Jon Drummond, είναι σαν να παίζουν όλοι μαζί με μια αιολική άρπα. Ένα νέο διεθνές προσκύνημα ξεκινά εδώ στο Παρνασσό, με αίτημα την ευλογία του Απόλλωνα! 

 

 

Σε συνεργασία:

 

Η Julia RÉDEI (Γιούλια Ριντάι) εργάζεται ως λέκτορας γερμανικής γλώσσας στο Regent’s University London ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή σύντομων μυθιστορημάτων και ποιημάτων. Διδάσκει σε σεμινάρια συνεργατικής γραφής και οργανώνει εξερευνητικούς περιπάτους. Γεννημένη στη Γερμανία, έζησε στην Κίνα τη δεκαετία του ’80 και στην Αμερική τη δεκαετία του ’90, προτού μετακομίσει στο Λονδίνο το 1996. Ασχολείται, επίσης, με την Yoga (Γιόγκα) για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ενώ το 2013 μυήθηκε στην τέχνη των Tai Chi (Τάι Τσι) και Chi Kung (Τσι Κουνγκ) της παράδοσης Wudang (Γούντανγκ), εξασκώντας το συχνά στο Λονδίνο και στα βουνά Wudang στην Κίνα. Μιλάει γερμανικά, αγγλικά και κινέζικα. Στα ενδιαφέροντά της συμπεριλάμβανεται ο τρόπος με τον οποίο η γλώσσα που χρησιμοποιούμε καθώς περπατάμε διαμορφώνει την αντίληψη που έχουμε για την κίνηση και τον χώρο.

 

MOVEMENT ARTISTS / DANCERS

Κατερίνα Δρακοπούλου, Λίνα Ευσταθίου, Αλίκη Γεωργουλοπούλου, Μήδεια Καστάνου, Μαριάννα Μακρή, Ελένη Νάκου, Ελευθερία Ράπτη, Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, Ιωάννα Θάνου, Χαρά Τζόκα

 

 

01.  Η Αλίκη ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, χορεύτρια, καθηγήτρια χορού, χορογράφος και δασκάλα Hatha yoga, σπούδασε χορό διαδοχικά στη Σχολή Ματέυ, στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και στην Ανωτέρα Σχολή Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου. Το 2013 αποφοίτησε από την Ακαδημία Yoga NYSY Studios. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού και διδασκαλίας με διακεκριμένους δασκάλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως η Ulrike Hasbach, ο Masaki Iwana, η Sumako Koseki, η Yumiko Yoshioka, η Moeno Wakamatsu μεταξύ άλλων. Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία performance και video project. Συμμετείχε επίσης σε παραστάσεις ως performer, ηθοποιός και χορεύτρια. Επιμελείται κινησιολογικά θεατρικές παραστάσεις και παρακολουθεί εργαστήρια υποκριτικής. Από το 1999 έως σήμερα χορεύει και διδάσκει τον ιαπωνικό χορό Butoh.

https://www.facebook.com/alikisea   https://alikisea.wordpress.com/

 

02. Η Κατερίνα ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ηθοποιός, performer, χορεύτρια Butoh, και εκπαιδεύτρια σωματικού θεάτρου και παραστατικών τεχνών. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της (MA in Ensemble Physical Theatre, University of Huddersfield; MA in Performance, Goldsmiths College; BA in Drama and Theatre Studies, University of Kent) δίδαξε ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στο Manchester Metropolitan University. Από το 2010 οργανώνει και διδάσκει μαθήματα και σεμινάρια επικεντρώνοντας στις ψυχοσωματικές διαδικασίες στην κατάρτιση του ηθοποιού.
Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Ιαπωνία και Αμερική και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες Butoh, όπως τον Tetsuro Fukuhara, τον Valentin Tszin, τον Katsura Kan και την ομάδα Torifune Butoh-Sha. Τον Μάρτιο/Απρίλιο του 2016 εργάστηκε ως ερμηνεύτρια στη Μέθοδο της Marina Abramovic στο Μουσείο Μπενάκη. Τον Απρίλιο του 2016 παρουσιάσε τη σόλο, long-durational, site-specific παράσταση Butoh «22 stops» στο In Progress Feedback Festival, όπου τιμήθηκε με έπαινο. Τον Ιούνιο του 2016 το «22 stops» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο του [Mis/Dis] Placed: Performances στο Athens Photo Festival 2016 καθώς και στο Beton7, στο πλαίσιο της έκθεσης Visions – V Ideas, Performances, 3rd edition. https://22stops.com/

 

03. Η Λίνα ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, χορεύτρια, δασκάλα χορού και χορογράφος, ξεκίνησε το χορό σε ηλικία 4 χρονών. Έχει σπουδάσει κλασικό, σύγχρονο χορό και jazz. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια tango argentine, musical και devised theater, tai-chi και yoga. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες παραστάσεις χορού και κίνησης και παράλληλα από το 2015 χορεύει και χορογραφεί για τη δική της ομάδα “Liquid DanceTheatre”.

 

04. H Ιωάννα ΘANOY, Αρχιτέκτονας, Movement Practitioner, είναι απόφοιτος από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά και παράλληλα φοιτήτρια χορού (Dance and Movement Studies) στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree College). Με αφετηρία την ερευνητική και διπλωματική της εργασία, ασχολείται με τη ανάπτυξη τεχνικών σχεδιασμού αντικειμένων που ενθαρρύνουν τη σωματική επίγνωση (body awareness) και κινητικότητα. Η έκφραση του αντικείμενου της σωματικότητας την ενδιαφέρει τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και καλλιτεχνικής έρευνας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Body and Mind Dance στο Movement Research Laboratory (Νέα Υόρκη 2017), Performance Making Intensive Laboratory από την Anna Furse (2016), μαθήματα χορού και θεάτρου, με σημαντικούς δασκάλους, όπως Colleen Thomas (NY), Martha Eddy (NY), Λίντα Καπετανέα (Rootlessroot), Dora Hostova, Εμμανουέλα Κορκή, κ.α.., ενώ ήταν μέλος στη θεατρική ομάδα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών για δύο χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε workshops και διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, όπως Mushroom Mycelium in Your Home+Grow it Yourself Workshop at Wanted Design Week, (New York 2017), “Architecture meets Robotics”, Design Marathon and Master Class, (Israel 2015), “RETHINK Athens”, (2013) ως μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας Ctrl Space, κ.α.. Ταυτόχρονα με το ερευνητικό κομμάτι, φέτος βρέθηκε στο Παρίσι ως βοηθός design project manager, έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση με θέμα τεχνικές παραμετρικού σχεδιασμού και 3d εκτύπωσης (2016), και έχει εργαστεί ως freelancer για τοΝ σχεδιασμό εκθεσιακών περιπτέρων για την εταιρία Fetrix S.A. (2014).

 

05. H Μήδεια ΚΑΣΤΑΝΟΥ ξεκίνησε χορό στην Καλαμάτα στην ηλικία των 4 χρόνων. Σπούδασε στη Σχολή Χορού Laban στην Αγγλία και στην επαγγελματική Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού από διακεκριμένους δασκάλους στην Ελλάδα και την Αγγλία, όπως CI, flying low, physical theatre, ψυχοδυναμικής, θεάτρου κ.α. Εργάζεται ως δασκάλα μπαλέτου, σύγχρονου χορού, μουσικοκινητικής αγωγής σε σχολές της Αττικής. Συμμετέχει εθελοντικά σε ομάδες με ΑμεΑ και εργάζεται στο θέατρο ως χορεύτρια, ηθοποιός και χορογράφος. Στο πλαίσιο του Mediterranean Bodies παρουσίασε το έργο Coffee Tales και συμμετείχε στο RabbitLab 1.0, το πρώτο Φεστιβάλ χορού με θέμα τη ζωγραφική με το έργο Εμπείραμα 1:6 θεάσεις μιας πρότασης. Τα τελευταία δυο χρόνια συμμετέχει στην Ομάδα YelpDanceCo ως χορεύτρια, και στο πιλοτικό πρόγραμμα Σκυτάλη ως χορεύτρια και δασκάλα χορού σε δημοτικά σχολεία.

 

06. Η Μαριάννα ΜΑΚΡΗ είναι χορεύτρια - performer, δασκάλα χορού, χορογράφος καθώς και Σύμβουλος Ενόρασης, Θεραπευτικής κίνησης και Ενεργειακής θεραπείας - Movement & Energy Healing Facilitator. Πτυχιούχος Κλασικού και Σύγχρονου Χορού (Α.Ε.Σ.Χ. Νίκης Κονταξάκη) από το 1997 έχει διδάξει Σύγχρονο χορό, dance stretching, Κίνηση για ηθοποιούς, Χορός & Πολεμικές Τέχνες, Διαισθητική κίνηση & αυτοσχεδιασμό και Θεραπευτικό χορό για γυναίκες. Ειδικεύεται στην εξάσκηση και τη διδασκαλεία του Contact Improvisation το οποίο διδάσκει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Ως δασκάλα έχει εργαστεί σε χώρους στην Αθηνά καθώς και σε Δραματικές Σχολές (Γ. Θεοδοσιάδη - Σωματείο Πειραϊκού Συνδέσμου). Έχει πολυετής εμπειρία σε μελέτη και εκπαίδευση διαφόρων μεθόδων και τεχνικών κίνησης όπως: Contact Improvisation, Butoh, Πολεμικές Τέχνες (Ninjutsu), Physical Theatre, Axis Syllabus, Feldenkrais, Fasciatherapy-Σωματοψυχοπαιδαγωγική ( Μέθοδος D. Bois). Επίσης έχει παρακολουθήσει τα εργαστήρια Σκηνογραφίας & Performance Lab της Μαρίας Χανιωτάκη. Έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ομάδες Χορού και σχήματα αυτοσχεδιασμού, Contact Improvisation, Performance και Video dance.

 

07. Η Ελένη ΝAKOY είναι επαγγελματίας χορεύτρια και δασκάλα χορού. Είναι απόφοιτη της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Δέσποινας Γρηγοριάδου και επί πτυχίω φοιτήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας. Διδάσκει χορό στη Σχολή Χορού Σύλβιας Βούσουρα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές παραστάσεις σύγχρονου και κλασικού χορού από το 2011. Επιλέχτηκε ως χορεύτρια από την ομάδα χορού Μαγνήτης για την παραγωγή «Rear Guards» της Στεφανίας Μυλωνά που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το 2017 έγινε μέλος της ομάδας Footsteps Dance Company για την παραγωγή «Bound». Έχει πάρει μέρος στο 11ο Φεστιβάλ Χορού Νέων Χορογράφων «Νέες Δυνάμεις» ως χορεύτρια, όπως επίσης και στο Gala Χορού του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε (2010-2012) και αργότερα ως δασκάλα-χορογράφος (2016-2017). Υπεύθυνη κινησιολογίας-χορογραφίας σε video art «Interfaces» του Παύλου Τριποδάκη. Επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια Σύγχρονου χορού, Σωματικού Θεάτρου, αλλά και Μπαλέτου.

 

08. Η Ελευθερία ΡΑΠΤΗ ασχολείται με την έρευνα και την τέχνη του χορού. Το 2015 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της έρευνα (Σπουδές Χορού) στο πανεπιστήμιο Roehampton στην Αγγλία. Η καλλιτεχνική της δουλειά περιλαμβάνει παραστάσεις σόλο, που συνθέτει και παρουσιάζει η ίδια, αλλά και καλλιτεχνικές συνεργασίες. Η τελευταία της δουλειά παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ανάποδα, το Σεπτέμβρη του 2016. Φέτος δίδαξε στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και έχει ασχοληθεί με την παιδαγωγική της τέχνης και της κίνησης σε διάφορα πλαίσια.

 

09. Η Νεφέλη ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε μικρή ηλικία και εν τέλει την κέρδισε η σύνθεση. Συμμετείχε σε masterclasses με άξονα το σωματικό θέατρο και τη φωνή, κυρίως υπό την αιγίδα του Grotowski Institute. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Μουσικού Tμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Συμμετείχε σε πολλών ειδών performances, θέατρα αλλά και κινηματογραφικά έργα ως συνθέτρια, performer ή σκηνοθέτης. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, στο φεστιβάλ Ελευσίνας Τα Αισχύλεια, στο φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στη Λήμνο, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στο Μέγαρο Μουσικής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο NEZ festival της Ινδίας, στο Grotowski Institute κ.α. Είναι ιδρύτρια του μουσικού σχήματος Spooky RedRum και της ερευνητικής καλλιτεχνικής ομάδας Ον OFF.

 

10. Η Χαρά ΤΖΟΚΑ, ηθοποιός, περφόρμερ, σπούδασε εντατικά για δύο χρόνια στη σχολή σωματικού θεάτρου École Internationale de théâtre LASSAAD στις Βρυξέλλες ακολουθώντας την εκπαίδευση της παιδαγωγικής του Λεκόκ. Έκτοτε έχει λάβει μέρος σε διάφορα πρότζεκτ και συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ στην Αθήνα και το εξωτερικό δημιουργώντας παραστάσεις βασισμένες στην κίνηση, την αφήγηση και το πολυφωνικό τραγούδι. Με συμμαθητές της δημιούργησε τη διεθνή ομάδα θεάτρου "Iliact", η δουλειά της οποίας βασίζεται στο παίξιμο με μάσκα. Επίσης, κατέχει πτυχίο "Δημοτικής Εκπαίδευσης" από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.



← Επιστροφή