Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
Πρόσωπα


Βασίλης ΚΑΡΚΑΤΣΕΛΗΣ Φωτογράφος

Βιογραφικό:

Γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο Αττικής το 1952 Παρακολούθησε και συνεχίζει με κάθε ευκαιρία να παρακολουθεί, μαθήματα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας.

Έχει παρουσιάσει τη χαρακτική και ζωγραφική του εργασία σε 11 ατομικές και πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Του έχουν απονεμηθεί για αυτήν 5 διπλώματα και έπαινοι.

Τη φωτογραφική του εργασία έχει παρουσιάσει σε 33 διαφορετικές ατομικές (μερικές από τις οποίες τελούν υπό περιοδεία) και πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις.

Έχει λάβει μέρος σε happenings, εγκαταστάσεις και ομαδικές δράσεις για τη διεύρυνση της επικοινωνίας του κοινού με το έργο τέχνης, αν και κινείται στο περιθώριο της διανομής τους.

Ιδρυτικό μέλος στην ομάδα τοιχογραφιών της ΕΕΔΥΕ, έχει λάβει μέρος στην εκτέλεση, από το 1979, 28 τοιχογραφιών σε κοινόχρηστους χώρους διαφόρων πόλεων.

Διετέλεσε παραγωγός ραδιοφωνικών πολιτιστικών εκπομπών, ενώ άρθρα του με θεωρητικά και κριτικά κείμενα για τη Φωτογραφία, την Αισθητική, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Έχει διοργανώσει καλλιτεχνικά σεμινάρια, διαλέξεις και σημαντικό αριθμό εκθέσεων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Για την κοινωνική του δραστηριότητα εκλέγεται το 1982 Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

Το 1984 αποσύρεται στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται κυρίως με την καλλιτεχνική φωτογραφία. (Τον απασχολεί τόσο η παραδοσιακή αντίληψη για αυτήν, όσο και το ταξίδι της πέραν των ορίων.)

Το 1984 ιδρύει τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ (γνωστή σε όλους σα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), το 1988 την πολυμορφική ομάδα ΦΩΤΟΔΡΑΜΑ και το 2001 την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Κατά το παρελθόν εξέδωσε 24 τεύχη του περιοδικού ΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΦΩΣ, ενός θεωρητικού περιοδικού για την εκτός ορίων φωτογραφία, σταθερά στο πλευρό της σύγχρονης φωτογραφικής σκηνής της Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και σύμβουλος της Γκαλερί Φωτογραφίας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.

Σήμερα είναι πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μέλος διάφορων δραστήριων καλλιτεχνικών ομάδων, εργάζεται για τη διάδραση των τεχνών.

Διδάσκει φωτογραφία σε διάφορες σχολές.

Υπάρχει σημαντική βιβλιογραφία για το έργο του, μέσα από δημοσιεύσεις και καταλόγους εκθέσεων.

Παρουσίασε την εργασία του σε πολλούς χώρους και θεσμούς, και ανάμεσά τους στο Γαλλικό Salon, στο Βελιγράδι, τις Βρυξέλες, το Δουβλίνο, την Ισπανία, το Μεξικό, το Περού, την Κίνα, την Κωνσταντινούπολη πολλαπλώς, τις Φωτογραφικές Ημέρες του Κάουνας στη Λιθουανία, στο ‘Ευρωπαίοι Δημιουργοί στο Lotz της Πολωνίας, το Ουγγρικό Μουσείο Φωτογραφίας, τα Φεστιβάλ Marigrafia και Photovakation της Βουλγαρίας, την Biennale του Άμστερνταμ, την Phodar Bienniale, τη Φωτογραφική Συγκυρία και τη PHOTOBIENNALE, το Ίδρυμα Τσιχριτζή, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων Θεσσαλονίκης, το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης, την 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και σε πολλούς άλλους θεσμούς και χώρους.

 

http://www.fkth.gr

 

 



← Επιστροφή